måndag 30 september 2013

Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem, som det krävs en rad åtgärder för att motverka.


Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem, som det krävs en rad åtgärder för att motverka.


Av de årligen cirka 28 000 personer som anmäler fall av kvinnomisshandel upp-ger cirka 25 procent att misshandeln utövats av någon nära anhörig. Tyvärr slutar en del av dessa misshandelsfall med att offret - oftast kvinnan - av-lider till följd av skadorna av misshandeln. I en del av dessa fall finns gemensamma barn. Det är tyvärr inte ovanligt att barnen tvingas bevittna misshandeln.

I 6 kap i föräldrabalken framgår att om barnet står under bägge föräldrarnas vårdnad och en av dem dör skall den andre föräldern ha ensam vårdnad. Detta gäller även om den ena vårdnadshavaren har dödat den andre och sitter i häkte eller i fängelse.
Det finns dock problem med dagens lagstiftning. När ett barn utsätts för brott i familjen ska en särskild företrädare utses för att tillvarata barnets rätt under förundersökning och rättegång. Det är otydligt vad den särskilda företrädaren ska göra, till exempel om företrädaren ska hämta barnet och ta med barnet till förhör hos polisen. En del företrädare tar med sig barnen till polisförhör, andra inte. Det kan inte heller förordnas särskild företrädare om barnet inte angrips fysiskt, men däremot blir vittne till att en förälder slår en annan förälder. Om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet måste båda föräldrarna ge sitt godkännande till att barnet förhörs av polisen om sina iakttagelser och upplevelser. Det inne-bär att den våldsutövande föräldern kan hindra barnet från att berätta för polisen om angreppet på den andra föräldern.

Det är ingen lätt sak att avgöra när barn ska medverka i polisförhör, men att avgörandet inte bör ligga i händerna på en misstänkt brottsling torde vara uppenbart.
Föräldrabalken bör ses över så att den vårdnadshavare som utövar dödligt våld på den andre vårdnadshavaren automatiskt skall mista rätten att vara vårdnadshavare för deras gemensamma barn. Det skulle kunna vara möjligt att efter viss tid ansöka om att återfå vårdnaden under förutsättning att lämplighet kan styrkas. Översynen av föräldrabalken skall naturligtvis gälla oavsett vem av vårdnadshavarna som är förövaren.
Vi måste säkerställa ett tydligare regelverk för vilka uppgifter en särskild företrädare för barn har och det måste också bli möjligt att utse särskild företrädare för barn som bevittnat våld i en nära relation. Utgångspunkten måste alltid vara att arbeta för barnets bästa. 

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge, 
Gunilla Nordgren (M) Riksdagsledamot Skåne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar