måndag 12 augusti 2013

Det svenska lantbruket håller högsta kvalitet














I vårt land har vi ett lantbruk och en djurhållning av högsta kvalitet. Det finns ett gott miljötänkande och en god djurvälfärd. Inom det svenska lantbruket används mindre bekämpningsmedel och inom djurhållningen mindre mediciner, jämfört med många andra länder. 

I många fall har våra djur större ytor att vistas på och många av våra djur får också gå ute. Detta är viktigt och något som vi ska vara stolta över och slå vakt om och göra till en konkurrensfördel för vårt land. Sverige måste här vara pådrivande mot andra länder inom EU.

Europas jordbrukspolitik är i behov av reformering. Den moderatledda Alliansen har under lång tid drivit frågan om en bättre, rimligare och effektivare landsbygd och jordbrukspolitik inom Europa. Inom EU håller man nu på att ta fram förslag till en ny gemensam jordbrukspolitik, CAP, Common Agricultural Policy.

Vi har ett långt land med olika förutsättningar och olika tyngdpunkter på skogs­- och åkermark. Det är viktigt vi får ett system där reglerna kring gårdsstödet anpassats till svenska förhållanden. Våra utgångspunkter för en ny jordbrukspolitik är subsidiaritet, alltså att så mycket som möjligt bestäms på lägsta möjliga nivå nationellt. 

Vi vill betona betydelsen av pelare II, miljö-­ och landsbygdsstöd. Långsiktigt är det viktigt vi skapar ett lantbruk med god miljöhänsyn och som strävar mot ett öppet landskap.
Vi vill också uppmuntra insatser som skapar en levande landsbygd. Beträffande pelare I, direktstöd till lantbrukare, måste denna ges en utformning som är hållbar över tid. Det är inte rimligt att hälften av EU:s budget går till jordbruksstöd där skattepengar exempelvis går till att finansiera tobaksodlare i södra Europa. 

Redan under det svenska EU­ordförandeskapet 2009 var Alliansen drivande för att förenkla vardagen för lantbrukare. Byråkratin kring jordbrukspolitiken måste minska och det skall bli enklare för lantbrukaren. Dagens regelverk är alltför krångligt och skapar tidsödande merarbete för den enskilde. Vi kommer därför att arbeta vidare för att skapa en enhetlig europeisk jordbrukspolitik med mindre byråkrati, bättre djurvälfärd samt ökat fokus på miljö kopplat till jordbruk.

Våra svenska lantbrukare och djurproducenter måste ges möjlighet att konkurrera på lika villkor jämfört med sina kollegor i övriga EU länder. I Sverige är varannan tugga som vi äter importerad. Det borde finnas goda möjligheter att öka vår självförsörjningsgrad för livsmedel. I synnerhet då vi har så hög kvalitet i vår livsmedelsproduktion. Konsumenterna måste få ökad kunskap om hur olika livsmedel producerats och det måste ställas större krav inom det offentliga då man gör upphandlingar.
För att konsumenten aktivt skall kunna göra sina val måste våra livsmedel i ökad omfattning märkas. Landsbygden har stora förutsättningar och livsmedelsproduktionen i världen måste öka för att i framtiden kunna försörja en allt större befolkning. Ger vi våra svenska lantbrukare och djurhållare rätt förutsättningar har Sverige bra förutsättningar att hävda sig i den internationella konkurrensen.
" Byråkratin kring jordbrukspolitiken måste minska och det ska bli enklare för lantbrukaren " I Sverige är varannan tugga som vi äter importerad. "

Europas jordbrukspolitik är i behov av reformering. 

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet
Åsa Coenraads (M) riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet
Christer Akej (M) riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar