måndag 5 augusti 2013

Jobbstimulansen gör det mer lönsamt att jobba

Riksdagen har fattat ett historiskt beslut om att införa en jobbstimulans i försörjningsstödet. Detta uppmuntrar och stärker drivkrafter att gå från långvarigt utanförskap till jobb.

För många lönar det sig i dag relativt dåligt att gå från försörjningsstöd till arbete eftersom man räknar av arbetsinkomsten krona för krona mot försörjningsstödet. Jobbstimulansen är ett nytt sätt att räkna av inkomster som gör det mer lönsamt för personer med ekonomiskt bistånd att jobba.

Efter den 1 juli i år kommer 25 procent av inkomster från arbete inte att räknas in vid bedömning av rätten till bistånd, vilket gör det mer lönsamt för personer, som haft försörjningsstöd i sex månader, att ha inkomst från arbete. Inte minst gynnar detta barnen i familjer med låga och oregelbundna inkomster då den disponibla inkomsten ökar. Men särskilt viktigt är förslaget ur ett jämställdhetsperspektiv eftersom ensamstående mammor är överrepresenterade bland biståndsmottagarna. Beslutet i riksdagen innebär också ökade möjligheter för ungdomar i ekonomiskt utsatta familjer att tjäna pengar på sommar­ och extrajobb. Detta i och med att gränsen för hur mycket de kan tjäna, utan att det påverkar familjens försörjningsstöd, höjs. Det är oerhört viktigt att dessa ungdomar ges samma möjlighet och drivkrafter som andra att jobba extra och få en egen lön. Vi vet att en tidig kontakt med arbetsmarknaden påverkar ungas jobbchanser framåt.

En förstärkt arbetslinje i försörjningsstödet är nödvändig för att bryta bidragsberoende och underlätta inträde på arbetsmarknaden. Därför är riksdagsbeslutet viktigt. Förslaget träder i kraft den 1 juli.

Gustav Nilsson (M)
ledamot riksdagens arbetsmarknadsutskott
Elisabeth Svantesson (M)
ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar