måndag 5 augusti 2013

Jobben - viktigaste frågan

Jobben är vår viktigaste fråga. Alliansen har genomfört flera reformer för att skapa bättre förutsättningar för jobb till unga. Men det räcker inte, steget från utbildning till arbete måste gå snabbare och vara enklare.
Därför vill vi satsa på YA­jobb, en anställning som kombinerar arbete och utbildning.

I Blekinge är 2 278 unga människor arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Unga som söker jobb vill få möjlighet att visa vad de går för. Men de möts ofta av arbetsgivare som i första hand efterfrågar erfarenhet. Det blir lätt en negativ spiral, utan ett jobb ingen erfarenhet, utan erfarenhet inget jobb.

För att underlätta övergången från utbildning till arbete och för att säkra företagens kompetensbehov har arbetsmarknadens parter inom ett antal branscher tecknat yrkesintroduktionsavtal.

Unga utan relevant yrkeserfarenhet får utbildning och handledning under en del av arbetstiden. Parternas initiativ är ett viktigt steg för att skapa bredare vägar till arbete för unga.

Vi vill bidra till att fler avtal tecknas och att fler unga anställs. Detta vill vi göra genom satsningar på YA­jobb, med en kraftig lönesubvention, motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften för unga och ett handledarstöd på 2 500 kronor per månad. Den anställde får avtalsenlig lön för tiden i arbete och därutöver handledning och utbildning.

En anställning som i dag kostar nästan 21 000 kronor i månaden för arbetsgivare skulle med förslaget på YA­jobb kosta under 9 000 kronor.

Mot bakgrund av de steg som parterna har tagit för att möjliggöra fler jobb för unga är vi dessutom beredda att slopa differentieringen av a­kasseavgiften. Det innebär att mer än 2,3 miljoner arbetstagare får sänkt avgift.

Skillnaden i politiken är tydlig. Vi vill genomföra satsningar för fler jobb till unga. Socialdemokraterna vill konsekvent gå i motsatt riktning.

De vill i stället fördubbla arbetsgivaravgift­ en för de unga, fördubbla restaurangmomsen och de vill försämra det populära rut­avdraget. Den politik som Socialdemokraterna går fram med hotar över 70 000 jobb och udden är riktad mot de unga. Det är fel väg att gå.

Sverige behöver en arbetslinje som gör det mer lönsamt att arbeta, sänker trösklar in till arbets­ marknaden och gör det lättare att anställa och driva företag.

Hillevi Engström (M) arbetsmarknadsminister

Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge och ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar