måndag 5 augusti 2013

Skogen kan ge fler gröna jobb









Skogen är en fantastisk resurs som är fundamental för den biologiska mångfalden, som ger oss energi och råvara till allt från byggvaror till kläder. Dessutom skänker skogen oss fantastiska möjligheter till jakt och friluftsliv. I Sverige är vi duktiga på att ta till vara på vad skogen ger.

Sverige är världens näst största exportör av papper, pappersmassa och sågade trävaror. Direkt eller indirekt sysselsätter skogsnäringen uppemot 200 000 människor i Sverige. Skogsindustrins betydelse för svensk ekonomi är med andra ord mycket stor, och motsvarar 11-13 procent av svensk industris sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde. Skogsindustrin är därmed en av våra viktigaste basindustrier som skapar arbetstillfällen i hela landet, inte minst på mindre orter och på landsbygden. Trots att Sverige redan är en skoglig stormakt tror vi att skogen har mer att ge om vi brukar resursen klokt och vågar att tänka nytt.  

I syfte att skapa fler jobb med skogen som bas har landsbygdsminister Eskil Erlandsson lanserat regeringens vision ”Skogsriket – med värden för världen”. Med det hållbara brukandet av skogen som grund vill Alliansen skapa förutsättningar för fler jobb. Det kan handla om att öka förädlingsgraden eller att utveckla turismnäringen. Som en del av satsningen på Skogsriket har Skogsstyrelsen tilldelats 80 miljoner kronor under fyra år för åtgärder som skapar förutsättningar för fler jobb. Denna satsning kommer att stödja och stimulera till innovation och utveckling. Dessutom innehåller regeringens forskning- och innovationsproposition en spännande satsning på forskning om skogsråvaror och biomassa. Syftet är att utveckla nya material och biobaserade produkter som både kan bidra till att skapa ett mer hållbart samhälle och till nya jobb och företag i Sverige. Den svåra situation som många av våra tradionella massabruk befinner sig i på grund av en sjunkande efterfrågan på bl.a. tidningspapper understryker betydelsen av att satsa på forskning och utveckling av morgondagens produkter. Vi är övertygade om att skogen har förutsättningar att generera ännu fler gröna jobb genom forskning, innovation och duktiga företag.

Gustav Nilsson(M)
Riksdagsledamot från Blekinge och ledamot i Arbetsmarknadsutskottet

Johan Hultberg (M)
Riksdagsledamot från Kronoberg och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar