måndag 13 augusti 2012

Ingen gratis arbetskraft


BLEKINGE - Det är inget systemfel i vår arbetsmarknadspolitik. Det säger Blekinges riksdagsledamot Gustav Nilsson (M) om uppgifterna att Fas 3-deltagare tar ungdomars sommarjobb.

Sydöstran rapporterade i tisdags att minst hälften av sommarjobben för ungdomar i Blekinge försvunnit sedan 2010. Detta, enligt LO-distriktet Sydost, till stor del på grund av att arbetsgivarna hellre använder obetalda Fas 3-deltagare än att anställa ungdomar med avtalsenliga löner.

- För det första vill jag säga att det inte heter Fas 3 längre, vi kallar det sysselsättningsfasen. För det andra vill jag markera att det inte handlar om någon gratis arbetskraft för arbetsgivare, som jag sett att det framställts som.

Gustav Nilsson menar att företagen avsätter tid och resurser för såväl handledning som utbildning, och att det inte kan betraktas som gratis.

Inget systemfel

Gustav Nilsson sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott och har därför ett högst reellt inflytande över den svenska arbetsmarknadspolitiken. Att arbetsgivare hellre tar emot Fas 3-deltagare än unga sommarjobbare ser han som bekymmer-samt, men:

- Det är inget systemfel i vår arbetsmarknadspolitik. Men visst får det inte ske att ungdomar inte får sommarjobb på grund av det här. Den introducering till arbetslivet som ett första arbete ger är viktig.

Han vill undvika en "utträngning av ungdomar", men poängterar samtidigt att människorna som varit arbetslösa en längre period inte får glömmas bort.

- Vi vill arbeta och hjälpa bägge grupperna: det finns ingen motsättning. De som är ute i Fas 3, eller sysselsättningsfasen, är ju viktiga även under sommaren.

Kritiserar LO

LO:s rapport om att sommarjobben blir färre vill han gärna ta del av, men ger samtidigt en känga åt fackförbundsorganisationen som han menar har en grundmurat negativ inställning till Fas 3. Han uppskattar heller inte att Fas 3 l ikställs med lönedumpning.

- Vad vill LO göra istället? Har de några egna förslag?

Gustav Nilsson medger emellertid att det inte bra om sommarjobben för ungdomar försvinner på grund av Fas 3.

- Jag ska ta upp det här i arbetsmarknadsutskottet. Det är något vi måste ser över.

Fas 3 blir allt populärare

Fas 3, eller sysselsättningsfasen, blir - trots flera rapporter som uttrycker det motsatta - en allt populärare åtgärd bland svenskarna, enligt Gustav Nilsson.

- I början var det lite missnöje, men så är det med alla reformer. Vi har till exempel ändrat så att man enklare kan få utbildning i sysselsättningsfasen. Kraven har dessutom blivit hårdare på arbetsgivarna.

"Vi vill arbeta och hjälpa båda grupperna: det finns ingen motsättning."

Gustav Nilsson (M)

FAKTA

Det här är Fas 3

* Fas 3 heter den sista delen av den arbetsmarknadspolitiska jobb- och utvecklingsgaranti som landsattes av regeringen juli 2007. Numera kallas det sysselsättningsfasen. * Fas 3 ska aktivera långtidsarbetslösa, sådana som varit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 dagar, att lyckas få ett jobb. Framför allt genom att motverka en stillasittande och passiv vardag. Det ska ske genom ett slags praktikplatser hos arbetsgivare: där det i första hand handlar om att ge sysselsättning till den arbetslöse som också ska försöka knyta kontakter för en framtida anställning. * En Fas 3-deltagare kan få vara på samma arbetsplats i två år, utan att få en anställning av arbetsgivaren. Lön får Fas 3-deltagarna däremot inte, utan antingen arbetslösersättning eller försörjningsstöd. * I april 2012 deltog 31 000 personer i Fas 3, vilket gör arbetsmarknadsåtgärden till Sveriges största företag sett till antal "anställda". * Fas 3 har kritiserats på ett flertal punkter: Bara ett fåtal erhåller anställning genom Fas 3, arbetsuppgifter som i många fall inte stimulerar deltagarna på arbetsplatserna, att arbetsmarknadsåtgärden bidrar till lönedumpning och att det varit svårt att för Fas 3-deltagare att istället för att arbeta försöka utbilda sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar