måndag 13 augusti 2012

Jobben i fokus



OLOFSTRÖM Ungdomar måste ha rätt till jobb, men även en meningsfull fritid. Det konstaterade Gustav Nilsson, moderat riksdagspolitiker från Blekinge vid ett besök på Susekullen.
På måndagen gästade Gustav Nilsson (M), ledamot i Arbetsmarknadsutskottet, fritidsgården Susekullen för att diskutera situationen bland kommunens unga. Besöket var historiskt; det var första gången sedan starten 1966, som fritidsgården bjöd en riksdagspolitiker på kaffe med dopp.

- Det är på tiden. Fritidsgården är ju till för alla, även politiker, säger gårdsföreståndaren Tomislav Mamic.

Arbetslösheten bland unga i kommunen är ett faktum, även om den minskat sedan krisåren 2008 och 2009.

- Det är inte ovanligt att vara 25 år och aldrig ha arbetat, säger Tomislav Mamic.

Ungdomsgarantin ger stöd åt unga upp till 25 år förutsätter att de varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i tre månader.

- Detta är förödande för ungdomarna. Under den tiden måste man skaffa meningsfulla aktiviteter för ungdomarna, säger Tomislav Mamic som välkomnar alla besökare, oavsett ursprung och ålder.

Presenterade åtgärder

Under mötet, där även de moderata kommunalpolitikerna Torsten Cairenius och Patrik Krupa deltog, presenterade Gustav Nilsson alliansens åtgärder mot ungdomsarbetslöshet, däribland satsningar på lärlingsplatser, yrkeshögskola och jobbpakt.

- Vi vill göra det lättare för ungdomar att få jobb direkt efter gymnasiet, säger Gustav Nilsson som an-ser att Olofström borde tilldelas fler platser på yrkeshögskolan.

Enligt honom är de viktigaste faktorerna för att få bukt med ungdomsarbetslösheten i kommunen en fungerande infrastruktur och en positiv inställning till företagande bland styrande politiker. Efter en rundvandring på fritidsgården tycktes riksdagspolitikern imponerad av engagemanget bland personalen och stödet till arbetssökande.

Fritid viktig

- Ungdomar måste givet-vis ges möjligheter till jobb, men de måste även erbjudas en meningsfull fritid. Det lyckas man med här, säger Gustav Nilsson.
© Blekinge Läns Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar