måndag 13 augusti 2012

Sjuklöneansvar- ett av småföretagarnas hinder


Arbetsgivare ska, från den andra till och med den fjortonde dagen i varje sjuklöneperiod, betala sjuklön till en anställd som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller rehabilitering.

Självklart ska anställda som råkar ut för sjukdom få ersättning, men sjuklöneansvaret gäller även om en anställd blir sjukskriven efter skada som uppstått vid en fritidsaktivitet. Arbetsgivaren får ta kostnaderna för de första två veckorna och för ett litet företag kan det vara nog så betungande, enligt olika undersökningar. Företagaren kan drabbas av kostnader för att anställa ersättare. Företagaren kan dessutom själv tvingas jobba utan lön, eftersom bolagets intäkter i första hand ska gå till den anställdes sjuklön. 

Nuvarande regler för sjuklöneansvaret upplevs av många småföretagare som ett hinder för att nyanställa och expandera. Småföretagarnas riksförbund har enligt en undersökning, där 2 000 medlemmar tillfrågats, redovisat att över 50 procent säger sig vara beredda att anställa en eller flera medarbetare om sjuklöneansvaret tas bort. Tusentals nya jobb kan i så fall skapas och det blir enklare att våga anställa. 

Blekinge behöver fler företag och växande sådana. Regeringen måste komma med förslag som inne-bär att sjuklöneansvaret för företagare tas bort. Låt oss börja med småföretagarna. 

Gustav Nilsson (M) Riksdagsledamot Blekinge
Magnus Gärdebring (M) Förbundsordförande Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar