fredag 17 augusti 2012

Satsa på landsbygden

En levande landsbygd är en viktig målsättning för Alliansen. Vår landsbygd har många goda förutsättningar och fina miljöer som måste tas tillvara. De senaste decennierna har befolkningen minskat i häften av våra kommuner medan den andra halvan har haft ökad befolkning. Det är främst i storstadskommunerna som den största befolkningstillväxten finns.

Vi måste därför uppmuntra en bosättning och etablerande av företag på landsbygden. Tillgång till god och välfungerande lokal service är en förutsättning för att svensk landsbygd ska kunna fortsätta att utvecklas och vara attraktiv för människor att arbeta och bosätta sig på. Därför satsar nu Alliansen på en ny landsbygdsreform som ska uppmuntra och ge incitament till moderna lösningar gällande lokal service. Reformen är ett pilotprojekt som stödjer samhällsutvecklingen i de landsbygdskommuner som deltar med fokus på bättre tillgänglighet både när det gäller fristående kommersiell verksamhet och offentlig verksamhet.

Kommunerna får via reformen ett aktivt stöd i arbetet med att ta fram nya lösningar på lokal service i samråd med det lokala näringslivet och den ideella sektorn. För att svensk landsbygd i framtiden ska kunna garantera välfärdstjänster och god service krävs det att våra landsbygdsorter också kan konkurrera om arbetskraft, inte minst i form av ungdomar.

Vi vill uppmuntra till ett ökat utbud av närproducerat. Vägen mellan producent och konsument måste bli kortare. Konsumenten måste få ökad kännedom om hur olika livsmedel producerats. Vi vill också göra det möjligt att kunna sälja vin hemma på gården där det produceras.

125 miljoner kronor har hittills satsats på projekt inom primärproduktion och förädling med koppling till Matlandet. Med start 2013 satsar vi ytterligare två miljarder kronor på landsbygdsutveckling som exempelvis rör fortsatt bredbandsutbyggnad, stöd till biogasproduktion, ökning av kulturutbudet och fokus på större inflyttning. Vi vill även göra det lönsammare för bonden genom en särskild djurvälfärdspeng där det utgår en ersättning till alla svinproducenter samtidigt som slakteriavgifterna sänks.

Sveriges konkurrenskraft inom Europa ökar på sikt endast genom mer företagande och tillväxt i hela landet. Här spelar landsbygden en stor roll. Sverige har en livsmedelsproduktion av mycket hög kvalité. Vi har en förhållandevis liten användning av bekämpningsmedel i växtodlingen och vi har en djurproduktion där vi har högt ställda krav så djuren ska må bra under sin levnad. Svensk livsmedelsproduktion ska stå som förebild för andra länder.

Christer Akej (M) Riksdagsledamot för norra och östra Skåne Miljö- och jordbruksutskottet

Gustav Nilsson (M)Riksdagsledamot Blekinge Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar