måndag 13 augusti 2012

Varje arbetad timme är en viktig byggsten


Svensk arbetsmarknad ska präglas av öppenhet och lika möjligheter för alla att delta. Vi ser dock att kvinnor mycket oftare arbetar deltid än män. Ett arbete inom välfärdens kärna ska präglas av trygghet och delaktighet. När motstående intressen har inflytande måste vi som politiker vara tydliga med vad som är rimliga arbetsvillkor inom offentlig sektor.

Socialdemokraterna vill nu införa rätt till heltid i S-styrda kommuner. Vi välkomnar detta förtydligande i kommunpolitikens ansvar. Trots att partiet i över tio år har lovat rätt till hel-tid saknar nästan 60 procent av de S-styrda kommunerna beslut om detta.

Kommuner och landsting som vill vara förebilder och attraktiva arbetsgivare bör erbjuda möjligheter till heltid. Moderaterna har under många år varit pådrivare av fler heltidsarbeten inom offentlig sektor. Till skillnad från vad Socialdemokraterna drivit, tror vi inte på lagstiftning.

I många moderatledda kommuner har politikerna i stället visat vägen och fattat beslut om att erbjuda rätt till heltid. Så sent som i oktober sa Håkan Juholt att den första proposition en nyvald S-regering lägger 2014 är en lagstadgad rätt till heltid.

Detta skulle allvarligt utmana den svenska modellen och parternas möjlighet att sätta upp ramarna för arbetsmarknaden. Vi vill att fler ska ha rätt till heltid - men det ska ske genom avtal som ger möjligheter för lokala verksamheter att bestå och utvecklas.

Varje arbetad timme är en viktig byggsten i samhällsbygget Sverige, men inne-bär också en ökad inkomst och trygghet. Alla som kan arbeta ska kunna göra det. I det arbetet spelar offentliga arbetsgivarna en viktig roll.

Det är glädjande att S nu säger sig dela denna uppfattning. Om det ligger någon substans i detta eller om det bara är ett i raden av tomma löften från socialdemokratin återstår dock att se. 

Hillevi Engström (M) Arbetsmarknadsminister
Gustav Nilsson (M) riksdagsledamot Blekinge, Arbetsmarknadsutskottet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar