onsdag 16 juni 2010

Lika vård läka bäst

Sjukskrivningarna har minskat i Sverige. Men fortfarande är kvinnor mer sjuka än män. Sveriges Kommuner och Landsting har undersökt detta och funnit att det skiljer stort i hur man behandlar patienterna – helt beroende på om de är män eller kvinnor. Sjukvården visar helt enkelt olika förväntningar inför den patient man möter.

Män och kvinnor får exempelvis inte medicinering i samma utsträcking, inte heller behandling och rehabilitering på samma sätt. Man missar ofta depressioner hos män och samtidigt får kvinnor mer sällan än män frågor om alkoholmissbruk. Så här ska det självfallet inte vara. Kvinnor och män ska behandlas likvärdigt av sjukvården. Jämställd vård kan innebära lika, men också olika vård för kvinnor och män. I vissa fall är de medicinska behoven samma för kvinnor och män men sjukvården ger olika vård. I andra fall kan det vara rätt att ge kvinnor annan vård än männen. I dessa fall ger sjukvården ofta ändå samma vård oavsett kön.

Det är en sjukvårdskultur och sätt att bemöta män och kvinnor som måste ändras. Kvinnor blir oftare feldiagnostiserade och felopererade än män. Kvinnor får vänta längre på tid för besök hos läkare och för behandling än vad män behöver. Kvinnor är sjukare när de väl får vård än män. Kvinnor har sämre tillgång till vård än män. Det är inte ovanligt att män får nyare och dyrare mediciner och kvinnor får den äldre sorten.

I Socialstyrelsens sammanställning av vårdrelaterade infektioner framkom däremot att vårdinfektioner oftare drabbar män än kvinnor. Att det finns så många skillnader mellan kvinnor och män i vården beror oftast inte på medvetna val. Det är därför det är viktigt att synliggöra skillnaderna och medvetandegöra såväl patienter som medarbetare i vården om detta. Vi moderater kan aldrig acceptera att kvinnor och män inte får likvärdig vård. Kunskapen om skillnaderna måste spridas, inte minst inom vården och på vårdutbildningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar