tisdag 8 juni 2010

Ett modernt jordbruk

Svenskt jordbruk är en viktig näring för Sverige. Sveriges bönder producerar mat med hög kvalitet och är betydelsefulla i arbetet med att förbättra miljön.

Det pågår en massa olika forskningsprojekt inom stärkelse- och sockerindustrin som om de lyckas kan vara av betydelse för jordbruket. Det finns ett litet problem för svenskt jordbruk som regeringen måste fortsätta att arbeta med och det är det svenska regelverket för jordbruket. Blekinges bönder måste ha samma regler som övriga bönder i Europa Det ska vara konkurrens på samma villkor om köttet eller spannmålen kommer från Sverige eller något annat EU land.
Alliansregeringen har i landsbygdsprogrammet för 2007 - 2013 satsat 35 miljarder kronor för att förbättra konkurrenskraften, utveckla landsbygdsföretagandet och ytterligare miljöanpassa det svenska jordbruket. Detta arbete måste fortsätta och utvecklas.Jordbruket och miljön Blekinges bönder håller landskapet öppet med hjälp av djur som betar ängs- och hagmarker i länet . Det finns inga byråkrater som kan göra detta jobb med olika insatser från samhället, detta kan endast sker med hjälp av bönderna.
Jordbruket har genom projektet Greppa näringen aktivt deltagit i att minska övergödningen, detta måste utvecklas ytterligare i samverkan med Sveriges bönder. I Blekinge vill vi utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen vilket ger möjlighet för företagen inom jordbruks- och livsmedelssektorn att växa. Detta leder också till mer närproducerad livsmedel.
Satsningar från alliansregeringen 160 miljoner kr fram till 2013 ska avsättas för satsningen ”Sverige – det nya matlandet”. Detta för att fler organisationer och företag som vill hjälpa till med att uppnå visionen ska kunna söka medel. Detta ger stimulans till export av svenska varor samt extra stöd för småskalig produktion, ekologiskt odlat eller närproducerad mat. Vi arbetar också för att tullar och hinder ska tas bort så att svensk mat kan säljas över hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar