tisdag 7 juni 2011

Alliansens satsningar för ett tryggare Sverige ger resultat

Ett av alliansregeringens viktigaste vallöften var att Sverige ska vara ett tryggt land att bo, leva och arbeta i.
Vi kan med glädje konstatera att dessa satsningar gett resultat. Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning känner allt fler människor i Sverige sig trygga när de går ut sent på kvällarna. Allt färre oroar sig för att utsättas för brott. Färre anser att otryggheten påverkar deras livskvalitet negativt. Samtidigt har förtroendet för såväl polisen, åklagarna, domstolarna och inte minst kriminalvården ökat de senaste åren.

I Blekinge upplever fem procent fler sig tryggare och tio procent fler har ett mycket stort förtroende för polisen än för bara tre år sedan.

Den nationella trygghetsundersökningen visar också att tryggheten ser olika ut i olika befolkningsgrupper. Äldre upplever sig i vissa avseenden mer otrygga än yngre, kvinnor är överlag betydligt mer otrygga än män, boende i flerfamiljshus mer otrygga än boende i villor, och så vidare.

Det finns fortfarande många människor som utsätts för brott och känner sig otrygga. Detta visar på vikten av fortsatta satsningar på att få ett effektivare rättsväsende som fler känner ett stort förtroende för. Under de senaste fyra åren har Alliansregeringen genomfört en av de största satsningarna någonsin på rättsväsendet. Förutom bland annat skärpta straff för våldsbrott, har vi under bara några år gått från 17 000 till 20 000 poliser. Bara i Blekinge innebär detta att vi fått 50-talet nya poliser sedan 2006.

Satsningarna på rättsväsendet fortsätter. När vi nu genomfört en historisk ökning av antalet poliser i landet, är det viktigt att satsningarna ger resultat. Polisen har ett ansvar för att fler brott klaras upp och vi politiker har ett ansvar för att skapa bättre förutsättningar för polisen.

En utredning har tillsats för att se över polisens organisation och hur polisens arbete kan bli effektivare. Men det räcker inte med fler poliser och åklagare för att öka tryggheten. En stor del av landets kommuner har tecknat samverkansavtal med polisen. Den typ av samverkan mellan polis, kommuner, näringsliv och andra organisationer är en viktig del i det helhetsgrepp som krävs för att bygga ett allt tryggare Sverige.

Krister Hammarberg Riksdagsledamot Justitieutskottet
Gustav Nilsson Riksdagsledamot Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar