fredag 3 december 2010

Nyanlända ska snabbt komma i arbete.

Det är den största förändringen av svensk integrationspolitik på 25 år. Anledningen till reformen är att introduktionen av nyanlända inte har fungerat. 30 procent av de nyanlända har arbete efter tre år i Sverige. Mediantiden från uppehållstillstånd till arbete är sju år.

- Det är oacceptabelt och vittnar om stora strukturella problem i organisationen av insatser den första tiden i Sverige. Därför har riksdagen fattat beslut om en genomgripande reform för att skynda på nyanländas arbetsmarknadsetablering. Arbetsförmedlingarna tar över ansvaret för nyanlända.

- Varje nyanländ ska utifrån sina egna förutsättningar få professionellt stöd för att så snabbt som möjligt såväl lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjnings samt få kännedom om de skyldigheter och rättigheter som gäller i Sverige.En etableringsplan görs upp,alla nyanlända behöver också en person som är välorienterad i det svenska samhället,en lots som kommer att få en ersättning baserad på prestation och resultat.

- När systemet är i full drift beräknas såväl samhället som de nyanlända att vinna på det. Stat och kommun i form av lägre kostnader och högre skatteintäkterDen nyanlände i form av bättre möjligheter att forma sitt eget liv och genom arbete klara sin egen försörjning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar