fredag 17 december 2010

Införande av screening för bukaortaaneurysm

Motivering

Årligen avlider c:a 600 svenska män och drygt 200 kvinnor till följd av bukaortaaneurysm. Bråck på stora kroppspulsådern(aorta) i buken är särskilt vanligt hos äldre män. Ett aneurysm upptäcks antingen vid undersökning av buken med ultraljud eller datortomografi, eller först när bristningen sker .Aneurysmet kan opereras i förebyggande syfte. Ett sätt att försöka minska dödligheten i bukaortaaneurysm är att genom screening upptäcka tillståndet i ett tidigt skede.

Omfattande studier har gjorts om behovet och nödvändigheten av att införa screeningprogram. Kan screening minska risken för dödlighet i bukaortaaneurysm,är metoden kostnadseffektiv och etiskt försvarbar är frågor som belysts.
Screening för bukaortaaneurysm hos 65-åriga män pågår bla. i landstingen i Sörmland, Östergötland, Dalarna, Västmanland. Flera landsting är på väg att införa screening.

Landstingens beslut att införa metoden baseras i hög grad på en SBU-rapport från 2008där SBU gör bedömningen att screening för bukaortaaneurysm är en kostnadseffektiv och etiskt försvarbar metod. Nya vetenskapliga rön samt den pågående processen i landets landsting och regioner beträffande screening bör uppmärksammas och ligga till grund för ett nytt ställningstagande vilket skulle innebära en likvärdig vård i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar